Porunca a opta explicata




 

A opta poruncă dumnezeiască 


Să nu dai mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău (Ex 20, 16).


S-a zis celor de demult: „Să nu juri strâmb, ci să-ți împlinești juruințele față de Domnul” (Mt 5, 33).


Porunca a opta interzice falsificarea adevărului în relațiile cu alții. Această prescripție morală decurge din vocația poporului sfânt de a fi martor Dumnezeului său, care este și vrea adevărul. Încălcările adevărului exprimă, prin cuvinte sau fapte, un refuz de a se angaja în rectitudinea morală: ele sunt infidelități fundamentale față de Dumnezeu și, în acest sens, atacă temelia Legământului.

Vechiul Testament atestă: Dumnezeu este izvorul oricărui adevăr. Cuvântul lui este adevăr[1]. Legea lui este adevăr[2]. „Adevărul lui dăinuie din neam în neam” (Ps 119, 90)[3]. Pentru că Dumnezeu este „Cel Adevărat” (Rom 3, 4), cei din Poporul său sunt chemați să trăiască întru adevăr[4].În Isus Cristos, adevărul lui Dumnezeu s-a manifestat în întregime. „Plin de har și de adevăr” (In 1, 14), El este „lumina lumii” (In 8, 12), este Adevărul[5]. „Oricine crede în El nu umblă în întuneric” (In 12, 46). Ucenicul lui Isus rămâne credincios cuvântului lui pentru a cunoaște adevărul care eliberează[6] și care sfințește[7]. A-l urma pe Isus înseamnă a trăi din „Duhul adevărului” (In 14, 17), pe care Tatăl îl trimite în numele său[8] și care călăuzește „la tot adevărul” (In 16, 13). Pe ucenicii săi, Isus îi învață iubirea necondiționată a adevărului: „Vorbirea voastră să fie: «Da? Da.», «Nu? Nu.»” (Mt 5, 37).

Ucenicii lui Cristos „s-au îmbrăcat cu omul cel nou creat după Dumnezeu întru dreptatea și sfințenia ce vin din adevăr” (Ef 4, 24).Adevărul sau veracitatea este virtutea care constă în a se arăta adevărat în fapte și cuvinte, evitând duplicitatea, prefăcătoria și ipocrizia.Creștinul nu are a „se rușina în a da mărturie Domnului” (2 Tim 1, 8) prin fapte și cuvinte. 

Martiriul este mărturia supremă dată adevărului credinței.Respectarea reputației persoanelor interzice orice atitudine și orice cuvânt de vorbire de rău sau de calomnie.Minciuna constă în a spune ceva fals cu intenția de a înșela pe aproapele care are dreptul la adevăr.

O greșeală săvârșită împotriva adevărului pretinde reparare. Regula de aur ajută pentru a discerne, în situații concrete, dacă se cuvine sau nu să se dezvăluie adevărul celui care îl cere.„

Secretul sacramental este inviolabil”[34]. Secretele profesionale trebuie să fie păstrate. Confidențele care pot aduce prejudicii cuiva nu trebuie să fie divulgate.Societatea are dreptul la o informație bazată pe adevăr, pe libertate, pe dreptate. 

Omul trebuie să-și impună moderație și disciplină în folosirea mijloacelor de comunicație socială.

Artele frumoase, dar mai ales arta sacră, „prin natura lor, sunt îndreptate spre exprimarea, într-un fel, în lucrările omului, a infinitei frumuseți divine și sunt cu atât mai mult consacrate laudei și gloriei lui Dumnezeu, cu cât nu au nici un alt scop decât să contribuie cât mai eficient, prin realizările lor, la îndreptarea sufletelor oamenilor spre Dumnezeu”[35].

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prima Porunca

Rugaciune de consacrare vesnica

Porunca a sasea explicata