Prima Porunca


 Iubiti frati si surori intru Cristos Domnul nostru!


Dacă ne-am reamintit cele 10 porunci , haideți să le luăm pe rand , să fie un ghid de spovedanie . 

În speranța ca aceste postari vă vor ajuta să vă faceți un examen complet al conștiinței , ca la sfârșitul Postului Mare să  așteptam Învierea Domnului cu sufletele curate, vă invit să luați aminte la ce ne învață Catehismul despre PORUNCA 1

PORUNCA ÎNTÂI DUMNEZEIASCĂ

"EU SUNT DOMNUL DUMNEZEUL TĂU.

SĂ NU AI DUMNEZEI STRĂINI ÎNAINTEA MEA,

CHIP CIOPLIT SĂ NU-ȚI FACI CA SĂ TE ÎNCHINI LUI".

În porunca întâi, Dumnezeu ne amintește că este FĂCĂTORUL nostru, STĂPĂNUL nostru și TATĂL nostru ceresc. De aceea să-L cinstim.

Cum Îl cinstim pe Dumnezeu?

Noi Îl cinstim pe Dumnezeu dacă credem în cuvântul Lui, totdeauna adevărat; dacă nădăjduim în bunătatea Lui față de noi; dacă Îl iubim mai presus de toate; și dacă Îi slujim ca singurului Stăpân, împlinind poruncile Sale.

Cum arătăm în afară cinstirea lui Dumnezeu?

Noi arătăm în afară cinstirea lui Dumnezeu când ne facem cruce, când îngenunchem, când cântăm și ne rugăm, mai cu seamă în sfânta Biserică.

Trebuie să arătăm și în afară cinstirea lui Dumnezeu, pentru că și trupul Dumnezeu ni l-a dat, și nu trebuie să ne rușinăm a-L mărturisi pe Isus.

Pe cine trebuie să-i cinstim, pe lângă Dumnezeu?

Pe lângă Dumnezeu trebuie să-i cinstim pe îngeri și pe sfinți, mai cu seamă pe Sfânta Fecioară Maria, pentru că în ei se oglindește în cel mai frumos mod chipul lui Dumnezeu.

Dumnezeu este ca un soare, plin de tot felul de străluciri și nu-l putem privi în față: atunci privim soarele în oglinda apei, iar pe Dumnezeu în sfinții Săi. În sfinți noi cinstim darurile lui Dumnezeu. Sfinții sunt icoana după care noi învățăm să trăim plăcut lui Dumnezeu. Ei se roagă pentru noi lui Dumnezeu.

O cinstim îndeosebi pe SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, pentru că este plină de dar și este Mama lui Dumnezeu și-a sufletelor noastre. Îngerul Gavril și Sfânta Elisabeta i s-au închinat ei. Iar Isus o ascultă totdeauna, cum a ascultat-o în Cana Galileii.

Mai cinstim sfintele MOAȘTE, adică rămășițele din trupul sau hainele Sfinților. Le cinstim pentru că trupurile Sfinților au fost Biserica Spiritului Sfânt, iar Dumnezeu a dat putere ca și cine atinge hainele lor să se vindece. Așa au fost hainele Sfinților Petru și Pavel.

Mai cinstim sfintele ICOANE, care ne aduc aminte de Isus, de Sfânta Fecioară și de Sfinți. Mai cu seamă cinstim sfânta CRUCE. Ea ne amintește cât a suferit Isus pentru noi, ca noi să ne ferim de păcate.

În casă icoanele se așează la loc de cinste. Să purtăm la piept chipul lui Isus sau al Sfinților, ca să ocrotească.

Prin ce se păcătuiește împotriva poruncii întâi?

Împotriva poruncii întâi se păcătuiește prin lepădarea credinței, prin nepăsare față de cele sfinte și prin credințe deșarte, prin farmece și vrăjitorii.

Păcătuiește acela care-și pierde nădejdea în bunătatea lui Dumnezeu, ca Iuda, și care-i necinstește pe oamenii lui Dumnezeu și lucrurile sfinte. Acesta face păcatul sacrilegiului.

Sunt păgâni care socotesc că chipurile cioplite și animalele sunt Dumnezeu, și se închină lor. Ei calcă porunca întâi dumnezeiască.

Ce ne poruncește Dumnezeu prin prima poruncă?

Prin prima poruncă Dumnezeu ne poruncește să îi dăm cinstirea cuvenită numai Lui și să îl punem pe primul loc în viața noastră.

Care este cinstirea cuvenită numai lui Dumnezeu?

Cinstirea cuvenită numai lui Dumnezeu este adorația, prin care îl recunoaștem drept Creatorul, Mântuitorul, Stăpânul și Tatăl nostru ceresc.

Cum îl mai cinstim pe Dumnezeu?

Îl cinstim pe Dumnezeu prin trăirea virtuților teologale – credința, speranța și iubirea -, prin rugăciune, slujindu-l și respectând făgăduințele făcute Lui.

Ce este credința (în Dumnezeu)?

Credința este virtutea teologală prin care noi credem în Dumnezeu și primim ca adevărat tot ceea ce ne-a descoperit El și ne învață Biserica.

Cum păcătuim împotriva credinței?

Păcătuim împotriva credinței atunci când nu ne străduim să cunoaștem învățătura creștină, când nu o credem sau nu o mărturisim prin cuvânt și faptă; când ne lepădăm de credință sau o batjocorim.

Ce este speranța (în Dumnezeu)?

Speranța este virtutea teologală prin care așteptăm cu încredere împlinirea tuturor făgăduințelor lui Dumnezeu: ajutorul Lui în viața de acum, iertarea păcatelor, învierea din morți și viața veșnică.

Cum păcătuim împotriva speranței?

Păcătuim împotriva speranței atunci când ne pierdem încrederea în Dumnezeu, când ne lăsăm pradă disperării sau prin prezumție.

Cum păcătuim prin prezumție?

Păcătuim prin prezumție atunci când suntem siguri că ne vom mântui, indiferent de ceea ce facem, doar pentru că Dumnezeu este bun; sau numai prin ceea ce facem, fără să avem nevoie de ajutorul harului lui Dumnezeu.

Ce este iubirea (față de Dumnezeu)?

Iubirea este virtutea teologală prin care îl iubim pe Dumnezeu mai presus de oricine și de orice, chiar și decât viața noastră, pentru El însuși.

Cum păcătuim împotriva iubirii?

Păcătuim împotriva iubirii când suntem indiferenți sau nerecunoscători față de iubirea divină; prin lene spirituală sau prin ură față de Dumnezeu.

Ajunge să îl adorăm pe Dumnezeu doar în inima noastră?

Nu ajunge să îl adorăm pe Dumnezeu doar în inima noastră (cultul interior). Trebuie să arătăm acest lucru prin cuvinte și fapte, cum ar fi: rugăciuni, participarea la Sfânta Liturghie și la alte slujbe, cântări, diferite gesturi creștine (îngenunchere, semnul Sfintei Cruci…) – acestea reprezintă cultul exterior, public.

Ce sunt "chipurile cioplite" la care se referă prima poruncă?

"Chipurile cioplite" sunt orice lucru, persoană sau preocupare care ajunge pentru noi mai de preț decât Dumnezeu însuși. Se mai numesc și idoli, iar punerea lor mai presus de Dumnezeu se numește idolatrie.

Ce încălcări ale primei porunci mai există?

Este împotriva primei porunci:

să respingem sau să refuzăm adevărul că Dumnezeu există (ateismul);

să punem la încercare, prin cuvinte sau fapte, bunătatea și atotputernicia lui Dumnezeu (ispitirea lui Dumnezeu);

să cumpărăm sau să vindem bunurile spirituale (simonie);

să necinstim locuri, persoane sau lucruri sacre (sacrilegiu);

să nu respectăm făgăduințele făcute lui Dumnezeu;

să credem în superstiții, descântece, predicții din horoscop, în ghicitul în cărți, în palmă sau cafea;

să practicăm vrăjitoria, magia, spiritismul.

În afara lui Dumnezeu pe cine mai trebuie să cinstim?

Biserica ne învață că este bine și folositor să îi cinstim și pe îngeri și sfinți, în mod deosebit pe Preasfânta Fecioară Maria, Mama lui Dumnezeu. Mai cinstim crucifixul, moaștele sfinților și icoanele.

Ce deosebire este între cinstirea dată lui Dumnezeu și cinstirea dată sfinților?

Pe Dumnezeu îl adorăm, pentru Sine însuși, iar pe sfinți îi cinstim, ca slujitori și prieteni ai Săi, ca modele de sfințenie pentru noi.

Ce deosebire este între rugăciunile adresate lui Dumnezeu și rugăciunile adresate sfinților?

Pe Dumnezeu îl rugăm să ne ajute prin atotputernicia Sa, iar pe sfinți îi rugăm să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu.



Comentarii

  1. Este obligatoriu pentru un crestin sa respecte toate cele 10 zece porunci , date de DUMNEZEU lui Moise . Din punct de vedere juridic , daca s ar respecta DECALOGUL nu ar mai fi nevoie de sute s au mi de legi omenesti . Decalogul mai poate fi suplinit prin propozitia IUBESTE !!!!!!! SI FA CE VREI ! Ionel Contis

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Rugaciune de consacrare vesnica

Porunca a sasea explicata